Türkçeyi Hissediyorum, ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel Lisesi’nin “Türkçeyi Hissediyorum.” projesine ait bir web günlüğüdür. Proje, yurt dışında doğan, yaşam, bilgi ve deneyimleri yaşadıkları ülkenin diliyle biçimlenen “üçüncü kuşak”tan bir grup gence, dil aracılığıyla ulaşmayı; onlara, Türkçenin söz varlığını ve anlatım zenginliğini hissettirmeyi hedeflemektedir.

27 Nisan 2010

hayata kopmaz kökler salmak...-2


"İnsan saatlerce bakabilir gökyüzüne
Denize saatlerce bakabilir, bir kuşa, bir çocuğa
Yaşamak yeryüzünde, onunla karışmaktır
Kopmaz kökler salmaktır oraya" (Ataol Behramoğlu)

Özgürlük Nedir? Hayata kopmaz kökler salmak özgürlüğün tanımı ile çelişir mi?

Kiraz çiçeklerinin meyveye durduğu bu mevsimde ortak köklerimizden güç alarak yeni sürgünler vereceğiz. Sizler nerelerde yeni sürgünler vermeyi hedefliyorsunuz?

Özgürlük, güçlülüktür. Bir yerden güç alabilirsek istediğimizi yapabiliriz. Kökler, özgürlüğümüzü yaşamak için gerekli gücü almamızı sağlar, kiraz çiçeklerinin kiraza dönüşmesi için güç sağlar. Kirazlar da özgürlüğün meyvesidir. Yeni sürgünler nerede beslenecekse orada sürgün vermeli. Bunu seçmek de özgürlüktür. (Beril)

Özgürlük dediğimiz şey kişiden kişiye göre değişse de, kime sorsanız önemlidir. Bir bebek için kendi ayakları üzerinde durmak, bir genç için ailesinden bağımsız olmak, bir yetişkin içinse kendi kendine yetebiliyor olmaktır özgürlük. Ama bana sorarsanız insanın her şeyden, hatta kendinden bile bağımsız olması –ki bu bir noktada mümkündür- özgürlüğün içinde tutsaklıktır. Bu noktada da özgürlüğün tanımlanması ve anlamlandırılması için karşıtı olan sınırların ve kısıtlamaların getirilmesi gerekir. Her şey “değil”i ile anlamlıdır.

Arkamızda kalan dünyaya bir şeyler bırakmak ve geçmişle aramızda bir bağ kurmak istememiz insani bir içgüdüdür belki, ancak öyle görünüyor ki hiçbir bağ kopmayacak kadar kuvvetli değildir. Sizden sonra adınızı hatırlayacak insanları düşünelim ve de onlardan sonra onları hatırlayacak olanları. Yaşayanların hiçbiri gerçekten özgür değildir ki bu dünyada kalıcı olalım. Hayata kopmaz kökler salmak, kendi dünyalarında unutulmaktan korkanların esaretidir.(Cansu)