Türkçeyi Hissediyorum, ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel Lisesi’nin “Türkçeyi Hissediyorum.” projesine ait bir web günlüğüdür. Proje, yurt dışında doğan, yaşam, bilgi ve deneyimleri yaşadıkları ülkenin diliyle biçimlenen “üçüncü kuşak”tan bir grup gence, dil aracılığıyla ulaşmayı; onlara, Türkçenin söz varlığını ve anlatım zenginliğini hissettirmeyi hedeflemektedir.

26 Nisan 2010

hayata kopmaz kökler salmak...-1


"İnsan saatlerce bakabilir gökyüzüne
Denize saatlerce bakabilir, bir kuşa, bir çocuğa
Yaşamak yeryüzünde, onunla karışmaktır
Kopmaz kökler salmaktır oraya" (Ataol Behramoğlu)

Özgürlük Nedir? Hayata kopmaz kökler salmak özgürlüğün tanımı ile çelişir mi?

Kiraz çiçeklerinin meyveye durduğu bu mevsimde ortak köklerimizden güç alarak yeni sürgünler vereceğiz. Sizler nerelerde yeni sürgünler vermeyi hedefliyorsunuz?

Özgürlük, hayatı; sınır tanımadan, kendi istediğin gibi, bazen bir yaşlı gibi yavaş yavaş bazen de bir delikanlı gibi koşarak fakat varoluş amacını hiçbir zaman unutmadan yaşamak ya da yaşayabilmektir. İnsan hayata tabiki de kökler salmalı ve bu köklere bir ölçüde bağlı kalmalıdır. Bence bu kökler özgürlüğün tanımıyla çelişmez. Çünkü biz zaten saldığımız o köklerle bir bütünüzdür. Bu nedenle o köklerle birliktr özgür olmayı bilmeliyiz.(Ezgi)

Özgürlük, bir insanın hiçbir şeye bağımlı olmamasıdır. Gönlünce yaşayabilmesidir hayatı. Hayata kök salmak, hayata bağımlı olmak gibi gözükebilir, ama şunu unutmamak lazımdır ki hayat olmadan özgür olmanın anlamı olmaz. Bu kavram insan hayatta olduğu, benliği yerinde olduğu sürece özgürlüğü yaşayabilir.(Deniz Alp)

Özgürlük, başkalarına zarar vermeden istediğini yapmaktır. Hedeflediğin şeyi elde etmek için ölesiye çabalamaktır. Özgürlük bence, biri sana zincir bağlamışken o zinciri kırıp yaşama dört elle sarılmaktır. Bu durumda hayattan hiç kopmamak için hayata sağlam kökler salmak özgürlüğe tamamen çelişir. Çünkü o kökler bizi hayata bağlar; fakat içimizdeki istekleri yaşatmamıza da engel olur.(Berkin)