Türkçeyi Hissediyorum, ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel Lisesi’nin “Türkçeyi Hissediyorum.” projesine ait bir web günlüğüdür. Proje, yurt dışında doğan, yaşam, bilgi ve deneyimleri yaşadıkları ülkenin diliyle biçimlenen “üçüncü kuşak”tan bir grup gence, dil aracılığıyla ulaşmayı; onlara, Türkçenin söz varlığını ve anlatım zenginliğini hissettirmeyi hedeflemektedir.

26 Mart 2010

adım öfkedir-4


İstediğiniz bir şey olmadığında ne hissedersiniz? Hiç şüphesiz öfke ve kızgınlık. Öfke daha çok egoyla ilgilidir ve kişi engellendiğinde ortaya çıkar. Herhangi bir konuda hırslandığımızda egomuz bize ne olursa olsun başarıyı elde etmemiz gerektiğini emreder. Yoluna bir şey çıktığında, dolayısıyla da engellendiğinde öfkelenir. Öfke, yaratıcısı ego tarafından beslenerek büyür.
İşimize gelmeyen bir şey olmaya görsün, insan yalnızca olumsuzlukları görmeye koşullanmış gibidir. Ve öfke yolundaki her şeyi yok ederek artmaya devam eder. Bir an gelir, biriktirdiklerimizin hepsini dışarı vururuz. Tehlikelidir, çünkü mantıklı düşünme yetimiz neredeyse felç olur. Konuşan artık biz değilizdir ve karşımızdaki kişiye zarar vermeye, gururumuzu incittiği için biz de onu incitmeye odaklanmışızdır. Başkaları “boş ver”, “neyse” diyerek yatıştırmaya çalışırlar öfkemizi. Ama çoğu kez öfke derinlere işlemiştir ve unutmak çok zordur. Bunu başarabilirsek, “neyse”lere tutunabilirsek, öfkenin yıkıcı gücünden korunabilir, egonun hiç susmayan sesinden kısa bir süreliğine dahi olsa kurtulabiliriz. Gün gelir, ayakta kalmak için “neyse”lere güvenmek zorunda kalırız.