Türkçeyi Hissediyorum, ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel Lisesi’nin “Türkçeyi Hissediyorum.” projesine ait bir web günlüğüdür. Proje, yurt dışında doğan, yaşam, bilgi ve deneyimleri yaşadıkları ülkenin diliyle biçimlenen “üçüncü kuşak”tan bir grup gence, dil aracılığıyla ulaşmayı; onlara, Türkçenin söz varlığını ve anlatım zenginliğini hissettirmeyi hedeflemektedir.

15 Şubat 2010

bisiklet ve yaşam yazıları-5


Aslında yaşam bisiklete binmek gibidir; çünkü...

...bisiklet bizim çabalarımızla dengede durur. Yaşam dengemizi de ona harcayacağımız emek belirler.İyi bir yaşam elde edebilmek için bisiklete bindiğimizde olduğu gibi pek çok kez düşmeyi, yani hata yapmayı göze alabilmeliyiz.(Işılsu)


...düşüp kalktıkça öğreniriz hayatı. Yaralanırız, iyileşmesini bekleriz. Düşeriz, kendimize güvenimizi yitirdiğimiz bir anda tekrar atılırız pedala. Ama bir kere tadına vardığımızda da o özgürlük hissinin, bırakmayız bisikleti, vazgeçmeyiz ondan. Yaşanılan tüm zorluklara değmiştir bu, düştüğümüzde yeniden kalkmasını öğrenmişizdir artık. Yaşamayı öğrenmişizdir.(Gizem)

...Bisiklete bindiğinde varacağın yer belli, fakat o yere gidene kadar geçeceğin yollardaki engebeler belli değildir. O yollarda ne zaman çukurlara, çamurlara gireceğin belli değildir; ancak girdiğin anda çıkmaya çalışırsın. Hayatta da böyledir. Bir sorun yaşayana kadar, sorunsuzmuş gibi gelir hayat. Bir sorunla burun buruna kaldığımızda ise, kimilerimiz o sorunu çözmek için mücadele eder, kimileri de ümitsizliğe kapılır. Bisiklete binmenin hayattan tek farkı, bisiklete binmek her zaman eğlencelidir.(Berkin)

...hayatta kalmak durmadan pedal çevirmeye bağlıdır. Bisiklete binmeyi öğrendiğimiz günü anımsayın. Kulağınıza çok uzaklarda “ sakın pedal çevirmeyi unutma, hızlı hızlı çevir, düşecek gibi olursan bile ol. Yine de çevir. Eğer çevirmezsen düşersin .” diyen babamızın sesi gelir. İşte hayatta böyledir. Bizler pes etmeden, s bir şeyleri öğrenmek, yapmak için sürekli çabalarız. Ne zaman umutsuzluğa düşüp çabalamayı bırakırsak bisikletten düşer, hayatımızın anlamını yitiririz.(Ezgi)