Türkçeyi Hissediyorum, ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel Lisesi’nin “Türkçeyi Hissediyorum.” projesine ait bir web günlüğüdür. Proje, yurt dışında doğan, yaşam, bilgi ve deneyimleri yaşadıkları ülkenin diliyle biçimlenen “üçüncü kuşak”tan bir grup gence, dil aracılığıyla ulaşmayı; onlara, Türkçenin söz varlığını ve anlatım zenginliğini hissettirmeyi hedeflemektedir.

17 Şubat 2010

bağlanmak ve bağımsızlık üzerine-4


Bağlanabilmek için bağımsız olmak gerekir mi sahiden?

Eğer bu söze metinden bağımsız olarak bakarsak anlayacağımız şey, özgür irademiz olmadan birine bağlanamayacağımızdır. Eğer birini sevmek zorundaymış gibi hissedersek, o kişiye asla tam olarak bağlanamayız. Zorlama hissi bizi o kişiye her yakın hissedişimizde bizi ondan soğutur ve sevgiyi imkansız hale getirir.
Yazarın bu sözü martılara bağlı olarak söylemesinin nedeni, martıların beraber uçmak zorunda olmadıklarını birbirlerine kanıtlamalarıdır. Martılar özgürlüklerini birbirlerine kendi bildikleri şekilde göstermiş ve özgür iradelerini ifade etmişlerdir. Oysa yazarın çevresindeki kişiler kendileri sevgililerine gösterdikleri sevgiyi aynı zamanda ve aynı şekilde karşı taraftan beklemektedirler. Bu düşünceden dolayı yakaladıkları her eksik onları birbirlerinden uzaklaştırmaktadır. Bu yüzden herkes karşı tarafın ilgisiz olduğunu düşünmektedir. Bu da bağlılık sorunlarına neden olmaktadır.