Türkçeyi Hissediyorum, ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel Lisesi’nin “Türkçeyi Hissediyorum.” projesine ait bir web günlüğüdür. Proje, yurt dışında doğan, yaşam, bilgi ve deneyimleri yaşadıkları ülkenin diliyle biçimlenen “üçüncü kuşak”tan bir grup gence, dil aracılığıyla ulaşmayı; onlara, Türkçenin söz varlığını ve anlatım zenginliğini hissettirmeyi hedeflemektedir.

17 Şubat 2010

bağlanmak ve bağımsızlık üzerine-5


Bağlanabilmek için bağımsız olmak gerekir mi sahiden?

Bağımsızlık maddi ve manevi anlamda özgür olmaktır ve bağımsızlık insana bireysel özgürlükler verir. Düşünme özgürlüğü, sevme özgürlüğü, hissetme özgürlüğü gibi.

Bağlanmak özgürlüğün bitişi anlamına gelir mi? Hayır! Bir insan sevdiği biriyle bir ilişki içindeyse ona bağımlı değildir.
Duyguların etkisiyle, bağımlılık ve bağlılık kavramları karışabilir; ancak birisine bağlılık hissederken bağımsızlığını korumak mümkün, hatta gereklidir. Özgürce yaşamak kişinin tek başına yaptığı bir şeydir ve birisine sevgi bağıyla bağlı olup olmaması bunu değiştirmemelidir.

Aksine mutlu ve sağlıklı her ilişkiyi sürdürebilmek için kişinin önce kendi ayakları üzerinde durabilmesi kendi kendine yetebilmesi önemlidir. Kendinde eksiklikler hisseden, kendine güvenmeyen biri bunları gidermek için bir ilişki kurarsa o kişiye bağımlı hale gelir ve o kişi hayatından çıkınca yıkılır. Hâlbuki tek basınayken de hayatın tadını çıkarabilmeyi, bağımsız yaşayabilmeyi öğrenmeliyiz; ancak bu durumda birine bağlandığımızda birimizin yaşantısını zenginleştiririz, mutlu bir beraberliğimiz olur. Aşk bittiğinde de bağlılık bitecektir; ancak bireyler bağımsız olarak yaşadıklarının onlarda bıraktığı anılarla yaşantılarına devam edebilirler.

Nasıl ki martılar özgürce uçmak için başka bir martıya gerek duymazlar ama beraberce uçmak daha zevkli olduğu için uçarlar, insanlar da hayatlarını sürdürmek için başka bir insana gerek duymazlar; biriyle beraber olmak onları daha mutlu edeceği zaman ona bağlanmalılar.

Maddi anlamdaki bağımlılıklarda da bu yanlış anlamanın tersi yaşanır? Maddi anlamda bağımlı (alkol, uyuşturucu, sigara, vb.) insan maddi bir şeyi bağımsızlığının nedeni olarak görür. Örneğin birisi uyuşturucu kullandığında kendini o an için bağımsız hisseder, özgür olduğunu zanneder ama bilmez ki bu duygu geçicidir. O şeye ulaşamadığı için birey ihtiyaç içine girecek ve kendini eksik olarak görecektir. Bağımsız hissetmek için bağımlı olduğu şeye ihtiyaç duyacaktır.