Türkçeyi Hissediyorum, ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel Lisesi’nin “Türkçeyi Hissediyorum.” projesine ait bir web günlüğüdür. Proje, yurt dışında doğan, yaşam, bilgi ve deneyimleri yaşadıkları ülkenin diliyle biçimlenen “üçüncü kuşak”tan bir grup gence, dil aracılığıyla ulaşmayı; onlara, Türkçenin söz varlığını ve anlatım zenginliğini hissettirmeyi hedeflemektedir.

10 Nisan 2012


4- Öyküde adı geçen Baudelaire’in Albatros şiirinde ne anlatmaktadır ve bu şiirle İznikli Leylek arasında nasıl bir bağlantı kurulabilir? Yazınız.

     Şiirde balıkçılar tarafından yakalanan albatrosları ve onlara nasıl davranıldığı anlatılıyor. Albatrosların zavallı durumu İznikli leyleğin durumuna benzetilmiştir. Albatros da gülünç, çirkin, topallayan ve yeryüzüne sürgün edilmiş olarak anlatılmıştır.



5-Uçabilse öbürlerinden başka bir leylek olmayacak, üzerinde fikir yürütüp, hakkında hikâye yazılmayacaktı. Kaldı ki, o takdirde daha mesut olacağı da söylenemez. Çünkü, öyle değil mi, yeryüzünde hiçbir şey, istediğini ele geçirmek kadar hayal kırıcı değildir.”



a)Öyküden alınmış yukarıdaki parçadan hareketle, edebiyat metinlerine konu olan kişilerin özellikleri hakkında neler söylenebilir? Açıklayınız.


Konu olacak malzeme, diğerlerinden farklı, değişik ve sıra dışı olmalıdır.


 b) Yukarıdaki parçanın son cümlesinde (“Yeryüzünde hiçbir şey, istediğini ele geçirmek kadar hayal kırıcı değildir.”) yazarın ne ifade etmek istediğini açıklayıp bu düşünceyi işleyen bir metin oluşturunuz.


     İnsanın bir hedefi olduğunda, ona ulaşmak için o kadar çok istekli ve heveslidirki. O hayaline ulaştığını düşünmek bile insan için çok mutluluk vericidir. Hedefine ulaşmada izleyeceği yolu, hedefine ulaştığı anı ve sonrasını hayal etmek insanı motive eder. Ancak bu heves, bu içten gelen duygu patlaması aradığını bulduktan sonra hemen kaybolur. Çünkü aslında bizim değerli gördüğümüz aklımızda kurduğumuzdan ibarettir. Ona ulaşmadan önce hep düşünürüz, kafamızda kurarız ve ulaştığımız an artık onun bir önemi kalmaz, giderek değer kaybeder. Çünkü ona ulaşılmıştır artık. Bir çaba gerektirmez o şey bundan sonra. Bazen de kafamızda çok büyüttüğümüzü fark ederiz, o şeye ulaştığımız zaman. Gerçeğe baktığımızda umduğumuzu bulamadığımızda da, işte o zaman hayal kırıklığına uğrarız.