Türkçeyi Hissediyorum, ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel Lisesi’nin “Türkçeyi Hissediyorum.” projesine ait bir web günlüğüdür. Proje, yurt dışında doğan, yaşam, bilgi ve deneyimleri yaşadıkları ülkenin diliyle biçimlenen “üçüncü kuşak”tan bir grup gence, dil aracılığıyla ulaşmayı; onlara, Türkçenin söz varlığını ve anlatım zenginliğini hissettirmeyi hedeflemektedir.

30 Mayıs 2010

Projemiz MedyaTürk'te...


Strasbourg'da bizi yalnız bırakmayanlar arasında MedyaTürk Genel Yayın Yönetmeni Lokman Balkan da vardı. MEDYATÜRK'ün sitesinde hakkımızda güzel bir değerlendirme yer aldı. Bize övgü, katılımcı azlığına sitem vardı. Şimdi, payımıza düşen satırlar bizim için çok daha önemli:

"T.C. Strazburg Başkonsolosluğu Eğitim Ataşeliği ile Ankara ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel Lisesi işbirliğinde, “Fransızca’yı anlıyorum, Türkçe’yi hissediyorum” projesi çerçevesinde bu okuldan okumaya ve sorumluluk almaya yatkın, 15-17 yaş aralığında yedi gönüllü öğrenci ve Türkçe’nin Avrupalı Türk gençleri tarafından daha iyi konuşmaları için en az bu yedi öğrenci kadar heyecan duyan iki edebiyat öğretmeni, Strasbourg’ta Türkçe konuşan öğrencilerle buluştu. 

3 ay boyunca Strasbourg’taki öğrencilerle e-posta aracılı ile irtibatta kalarak çalışmalarını sürdüren öğretmen ve öğrenciler Strasbourg’ta gerçekleştirdikleri atölye çalışmasıyla hem ilk defa yüz yüze geldiler hem de emeklerinin sonucunu bu ortak çalışma ve değerlendirme toplantısı ile görme fırsatı buldular.

Her öğrenci seçilen şiir, öykü, deneme, tiyatro ve romanlardan en az bir kitabı tamamen okumuş ve arkadaşlarıyla paylaşmış olarak atölye çalışmasına gelirken, belirlenen metinler üzerinden, “Duyguların dili olarak”,”Düşüncelerin ve bilgi aktarımının dili olarak”, “Dönemin düşünme biçimini ve genel yapısını yansıtan bir dil olarak” Türkçe’nin kullanımları örneklendirildi. Ayrıca, metinlerin şiir, roman, deneme vb. türlerine bağlı olarak Türkçenin kullanımındaki farklılıklara da dikkat çekildi.


T.C. Strazburg Başkonsolosluğu Eğitim Ataşesi Sayın Abdurrahman Topal yaptığı açıklamada “Buradaki amaç, projenin adından da anlaşılacağı üzere, Ana vatan Türkiye dışında doğmuş ve halen yaşamakta olan gençlerimizi, Ana vatandaki akranlarıyla buluşturmak, Türkçe Dili’ne ne kadar sahip olduklarını görme, Türk Edebiyatından çeşitli dönemlere ait edebi eserlerler ve yazarlarını tanımak açısından çok yararlı olacağı düşünülmektedir.” derken “Benzer projelerin sayısının artması için gerek Fransa’daki gerekse Türkiye’deki sivil toplum kurum ve kuruluşları ile resmi ve özel eğitim kurumlarının bu tür çalışmalara önem vermelerini Ataşeliğimiz arzu etmekte ve desteklemektedir.” diye de ilave etti.


ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel Lisesi edebiyat öğretmenleri Hayriye Topçuoğlu ve Deniz Zeka ise projeyle ilgili olarak “İlk olarak Doğan Hızlan’ın bir gazetedeki köşe yazısında Almanya’da doğan ve yaşamlarını devam ettiren ikinci ve üçüncü nesilden gençlerimiz için ‘…Üçüncü kuşak ise Türkçe bilmiyor, Türk yazarlarını da Almanca’dan okuyor…’ şeklinde bahsettiğini görmüştük ve bu konuda birşeyler yapmamız gerektiğini düşündük. Arkadaşlarımız ve öğrencilerimizle derhal çalışmalara başladık ve bu projeyi bugüne kadar gayet başarılı bir şekilde getirdik.” şeklinde konuştular."