Türkçeyi Hissediyorum, ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel Lisesi’nin “Türkçeyi Hissediyorum.” projesine ait bir web günlüğüdür. Proje, yurt dışında doğan, yaşam, bilgi ve deneyimleri yaşadıkları ülkenin diliyle biçimlenen “üçüncü kuşak”tan bir grup gence, dil aracılığıyla ulaşmayı; onlara, Türkçenin söz varlığını ve anlatım zenginliğini hissettirmeyi hedeflemektedir.

16 Nisan 2010

yaşarken öğreniyorum ki-1

"Yaşadıklarımdan öğrendiğim bir şey var:
Yaşadın mı, yoğunluğuna yaşayacaksın bir şeyi
Sevgilin bitkin kalmalı öpülmekten
Sen bitkin düşmelisin koklamaktan bir çiçeği" (Ataol Behramoğlu)
Sizin şimdiye kadar yaşadıklarınızdan öğrendikleriniz… Üç anahtar kavram ve nedeni…

Hayat çok değerlidir, bize verilmiş bir armağandır, doya doya yaşamalıyız; sizce de böyle değil midir? Bir söz vardır. “Geçmişe dönük ‘keşke’lerle yasamaktansa, geleceğe dönük ‘belki’lerle yaşamayı tercih ederim”. Yapmadığım şeylerden dolayı ileri de keşke demek istemediğimden bugünden önlemimi almaya çalışıyorum. Hayatın bize sunduğu her şeyi kabul etmeliyiz, denemeliyiz. Bunlardan kaçmamalıyız. (Beril)

Tüm detaylar: Her türlü detayı göz önünde bulundurarak bunlardan mutlu olmasını bilin. Çünkü birgün mutsuz olduğunuzda ya da kendinizi öyle hissettiğiniz zaman bu küçük detayların aslında sizi nasıl mutlu ettiğini göreceksiniz. Örneğin bir sabah okula gitmeden önce yola çıktığınızda bahçenizdeki çicekleri koklayıp, onların üzerindeki üzerindeki arılara küçük bir gülücük atıp, karşı sokağınızdaki çiçekçi teyzeye selam vermeden, kulağınıza kulaklığınızı takıp, duygusuzca oradan uzaklaşmayın.

Doyasıya Yaşamak : Yaşadığı her anı, aldığı her nefesi doyasıya yaşamalı insan. Çünkü o anın ya da bundan bir dakika öncesinin bir tekrarı yok. Bunu bilmeli insan. Örneğin; bir insan nasıl olsa daha sonra bu parka tekrar gelip, bu çocukları koşarken izlerim dememeli. Bu düşünce aklına geldiği anda ayağa kalkıp onlarla koşup, saklanbaç oynamalı, ağaç kovuklarından çevredekilere o çocuklar gibi el sallamalı.

Sevmek: Çevrenizdeki her şeyi, herkesi karşılıksız sevin. Bu önemli, bu önemsiz, bu kötü, diğeri iyi diye ayırmayın. Bazen size acımasızca sokan sivrisineği bile masumca sevmek. Neden mi ? Çünkü bu dünyadaki her şey öncelikle sevmekle başlar (Ezgi)

Ahlak, saygı ve yardımseverlik

Yaşadığım ve yaşayarak öğrendiğim birçok şey oldu; ancak yaşadığım bazı olaylar aklımda kaldı ve tecrübe edinmemi sağladı.

Benim için, hayatta edindiğim en önemli duygular ahlak, saygı ve yardımseverliktir. Bir insan buna benzer değerlere sahipse, gerçekten karakteri huzurlu, mutlu ve kendi ile barışıktır. Bunlar da benim için yine çok önemlidir. Yani ben en çok tecrübe ettiğim olguları bu şekilde özetleyebilirim.(Berkin)