Türkçeyi Hissediyorum, ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel Lisesi’nin “Türkçeyi Hissediyorum.” projesine ait bir web günlüğüdür. Proje, yurt dışında doğan, yaşam, bilgi ve deneyimleri yaşadıkları ülkenin diliyle biçimlenen “üçüncü kuşak”tan bir grup gence, dil aracılığıyla ulaşmayı; onlara, Türkçenin söz varlığını ve anlatım zenginliğini hissettirmeyi hedeflemektedir.

16 Şubat 2010

limanlar ve dostlar-1


"Dostları olmalı insanın,
Aynen gemilerin limanları gibi"

Gemiler her yolculuğun sonunda limanlara varır. İnsanlar da her sıkıntısını ya da her mutluluğunu dostlarıyla paylaşır. Ne olursa olsun dostlarına sığınırlar.(Berkin)

Gözlerin bağlı onun sesini takip ederek kalabalık bir caddeden karşıdan karşıya geçebilme cesaretidir dostluk...(Neslihan)

Herkesin, yüklü geminin yükünü boşalttığı limanlar gibi acılarını, hüzünlerini ve mutluluklarını paylaştığı dostları olmalıdır.Öyle bir dost olmalı ki, o en zor kararlarında sana destek olmalı. Amacına ulaşman için seni yüreklendirmeli.

Dostun zorluklarda yolundaki taşları kaldırıp, karanlıkta sana aydınlığı göstermeli. Yaşam sana anlamsız geldiğinde yaşamına yeni anlamlar katmana yardımcı olmalı.(Ezgi)

Ağlayacak bir omuz arar insan, tıpkı sığınacak bir liman arayan gemiler gibi. Aynı o gemilerin limana yüklerini bırakması gibi dertlerini, sırlarını bırakıp hafifletir kendini.İnsanın dostları, onu cesaretlendirir. Yaşama karşı kendisiyle yüzleştirir. Güç verir ona, karşılaşacağı zorluklara göğüs germesi için. Elinden tutar ama; asla çekiştirmez. Birlikte büyürken günbegün, anın keyfini yaşatıp aynı zamanda yarını şekillendirmeye yardım eden kişilerden biridir dost... Onunla birlikte hayaller kurarız, geleceğe daha emin adımlarla yürürüz.(Gizem)

İnsan dostunun hep yanında kalmasını beklememeli, gerektiğinde onu uğurlamayı, ona veda etmeyi bilmelidir. Dostumuz, bazı davranışları yapmaya cesaret edemediğimizde, bizi maceralara itebilmeli, hatta bazen maceraları o yaratmalıdır.(Işılsu)