Türkçeyi Hissediyorum, ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel Lisesi’nin “Türkçeyi Hissediyorum.” projesine ait bir web günlüğüdür. Proje, yurt dışında doğan, yaşam, bilgi ve deneyimleri yaşadıkları ülkenin diliyle biçimlenen “üçüncü kuşak”tan bir grup gence, dil aracılığıyla ulaşmayı; onlara, Türkçenin söz varlığını ve anlatım zenginliğini hissettirmeyi hedeflemektedir.

14 Şubat 2010

bir eleme öyküsü


Proje başlığı mı cazipti, bir projede görev almak mı heyecan vericiydi, bilemeyiz ama; duyuru yaptığımızda başvuran öğrenci sayısına çokça şaşırdığımız kesindi: 70 öğrenci vardı ve bizim sınırımız asla 10'un üstüne çıkamayacaktı...

Aşamalı bir değerlendirme yapmaya karar verdik. Önce, gerçekten çocuklar kendilerini görsünler istedik ve bazı sanatçı-eser adları yönelttik onlara. Bir ipucundan yararlanıp bulacaklardı.

Orhan Veli ve Cahit Sıtkı'da zorlanmadılar. Bu bizim için şaşırtıcı değildi.

Rumuz Goncagül'ün yazarını bulmaya sıra gelince, aralarında nedense(!) bir İrfan Tözüm adı dolanır oldu. Neyse, en azından Oktay Arayıcı'nın bu ünlü oyununun adını, yanıtı verince Arayıcı'yı ve bir de kendi çabaları sonucu, oyunun film versiyonunun yönetmenini öğrenmiş oldular:)

Cemal Süreya'yı hepsi biliyordu ama Matematik İyi Kuşlar Pekiyi onlara yabancıydı. Çok zorlandılar.

Bir de edebiyat-sinema-genel kültür düzleminde bir soru yöneltelim istedik ve filmi bu sonbaharda gösterime giren Kıskanmak romanını sorduk. Başka türlü, Nahit Sırrı Örik bu yaş kuşağına zaten çok zordu. Film olarak pek anımsayan da çıkmadı.

Sorular sonucunda, bir çocuğumuzun geri bildirimi bizim için yeterliydi: "Kendimizi gördük."

Bir şeyi daha gördü öğrencilerimiz ki bu bizce önemli bir farkındalıktı: Yabancı yazar bilgileri ve okumaları, Türk yazarlara ilişkin bilgi ve okumalarından daha çoktu. Onlara, Türk yazarlardan okudukları son kitapları sormuştuk.

İlk elemeyi geçen öğrencilerimizle bir yazı çalışması yaptık. Sonuçlarını değerlendirdikten sonra kalan gruba da yarıyıl tatili için, bloga da aldığımız ("başlarken" kategorisi altındaki yazılar) hazırlık çalışmalarını verdik.

Böylece, çalışacağımız öğrenci listemiz kesinleşti.