Türkçeyi Hissediyorum, ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel Lisesi’nin “Türkçeyi Hissediyorum.” projesine ait bir web günlüğüdür. Proje, yurt dışında doğan, yaşam, bilgi ve deneyimleri yaşadıkları ülkenin diliyle biçimlenen “üçüncü kuşak”tan bir grup gence, dil aracılığıyla ulaşmayı; onlara, Türkçenin söz varlığını ve anlatım zenginliğini hissettirmeyi hedeflemektedir.

24 Mart 2012


Aylin Demirci

1-Öyküde, kümes neyi temsil ediyor? Metinden örnekler vererek açıklayınız.

Öyküde kümes mutsuz, sıkıcı ve monoton bir hayatı temsil ediyor. Kümes tavuklara sadece hayatta kalmak için yetiyor. Tavukların özgürlükleri kısıtlanıyor.



2-Öyküde, niçin yalnızca tavuklardan biri dışarıyı merak ediyor ve çıkmak istiyor? Bu birinin özelliği nedir, hangi özellikleriyle diğerlerinden ayrılır? Açıklayınız.

O tavuğun hayattan beklentileri diğerlerinden daha fazla. Diğerleri özgürlüklerinin kısıtlandığını  fark bile etmek istemezken, beyaz tavuk sürekli özgür bir hayatın hayallerini kuruyor. Beyaz tavuk hayatını olduğu gibi kabul etmek istemiyor, çünkü dışarıda bir sürü görmeğe değer şeylerin ve başka tavukların olduğunu biliyor. Sadece yem yemek, su içmek ve monoton bir şekilde hayatta kalmak ile yetinemiyor. Böyle bir yaşam biçimini hayat olarak bile görmüyor. Kaybedecek birşeyi olmadığı için tekrar kaçmaya kararlı. Beyaz tavuğun en önemli özelliği, cesaretli olması. Bu özelliği onu diğerlerinden ayırıyor. Diğer tavukların meraklı ve heyecanlı bir şekilde dışarısı hakkında sorular sormaları onlarında hayatlarından sıkıldıklarını ve o kapalı yerde mutsuz olduklarını gösteriyor. Aslında onlarda dışarısını çok merak ediyorlar ve yeni şeyler görmek istiyorlar, ama cesaretsizler.Kesinlikle kendilerini riske atmak istemezler.  Yem veren kadının elinden yemeğe bile korkan tavuklar, daha iyi ve mutlu bir hayat için çabalamaya acizler.





3-Öyküde, horozun temsil ettiği değerler nelerdir ve nasıl bir kişilik özelliği vardır? Açıklayınız.

Öyküde, horoz bencil, kibirli ve kötü kalpli bir kişilik. Zamanını etrafındaki tavukların hayatlarını zorlaştırmakla geçiriyor. Muhtemelen mutsuz olan horoz, hıncını başkalarından çıkarıyor ve bu şekilde kendisini güçlü hissetmeye çalışıyor.



4-Öyküyü bize kim anlatıyor ve yazar, niçin böyle bir anlatıcı tercih etmiş olabilir? Öykünün içeriğinden hareketle açıklayınız.

Öyküyü bize cesaretli beyaz tavuk anlatıyor. Bu nedenle onun düşüncelerini okuyabiliyoruz.
Yazar onu seçmiş, çünkü bütün tavuklar arasında gerçek hislerini ve düşlerini dile getiren o.


5-Yazar, bu öyküyle bize ne anlatmak istiyor olabilir? Öyküden yansıyan dünya görüşü nedir? Siz bu görüşe katılıyor musunuz? Açıklayınız.

Yazar bize bu öyküyle pek çok insanın yaşam biçimini anlatıyor. Maalesef bazı insanların hayatları bir tavuğun kümesteki hayatından farksız. Bu durumun farkında olan insanlar büyük hayaller kurarlar, fakat eski, güvenli ve rahat hayatlarını arkalarında bırakıp hayallerinin peşinden koşmaya cesaretleri yoktur. Başkalarının başarılarını seyretmekle ve onlara heves etmekle yetinirler.

Öyküden yansıyan dünya görüşü özgürlüğün, uğruna her türlü tehlikeyi göze alacak kadar, çok değerli olduğudur. Bende bu fikirdeyim. Bir insanın başına gelebilen en kötü şeylerden biri, herhangi bir şekilde özgürlüğünün kısıtlanmasıdır. Bu bir hastalık, cesaretsizlik, mutsuz bir ilişki/evlilik veya parasızlık olabilir. Tam olarak ne olursa olsun, bence bütün insanlar özgür olmak için çabalamalıdır, çünkü özgürlük kendini mutlu eden şeyleri yapabilmektir ve mutluluk hayatın anlamıdır.