Türkçeyi Hissediyorum, ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel Lisesi’nin “Türkçeyi Hissediyorum.” projesine ait bir web günlüğüdür. Proje, yurt dışında doğan, yaşam, bilgi ve deneyimleri yaşadıkları ülkenin diliyle biçimlenen “üçüncü kuşak”tan bir grup gence, dil aracılığıyla ulaşmayı; onlara, Türkçenin söz varlığını ve anlatım zenginliğini hissettirmeyi hedeflemektedir.

23 Mart 2010

uzak diyarların duygusu


"O gece İstanbul’da üçüncü gecemizdi. Üçüncü ve son gecemiz. Ertesi sabah annem, Almanya’ya babamın yanına gidecekti. Anneannemle ben Çay’a dönecektik. Afyon’un Çay ilçesinde oturuyoruz biz, anneannemin dedemden kalma dul maaşıyla geçiniyoruz. Kardeşimi de orada teyzemlerde bıraktık. İstanbul’da anneannemin uzak bir akrabasına konuk olduk. Ev sahibi de yalnız yaşayan dul bir kadındı. Kocası Dışişlerinde görevliymiş. Gençliklerinde çok ülke gezmişler, çok insan tanımışlar, hiç çocukları olmamış, çocukları çok severmiş. O gece gençlik serüvenlerini anlattı, fıkralar söyledi. Yatma saati geldiğinde anneme iyi geceler dilerken, “Kıskanıyorum seni.” dedi. Almanya’ya gideceksin. Almanya…Ah Almanya…Ne günlerdi Tanrım…En çok eğlendiğim ülkelerden birisi orasıdır. "

Uzak diyarların duygusu, oraları özleyenler için başkadır; oralarda yaşayıp memleketini özleyenler için daha başka... Strasbourg'daki öğrencilere, Nursel Duruel'in Geyikler, Annem ve Almanya'sından bir parça gönderdik ve sevdiklerinden, yaşadıkları yerden uzakta bir ülkeye gitmenin onlarda uyandırdığı duyguyu merak ettiğimizi belirttik.

Bence sevdiklerimizden ve yaşadığımız yerden uzaklaşıp başka bir ülkeye gitmek çok zor olur. Hele ki gideceğimiz yer gurbet'se. Bizde hasretlik, özlem duygusunu uyandırır. Biz türkler, yasadığımız yerden, vatanımızdan ayrı kalmaya dayanamıyoruz. Bizlerdeki insan sevgisi, vatan sevgisi kimsede yoktur. Ben sahsen doğdum doğalı Fransa'dayım ama Türkiye'den asla vazgeçmem. Burdaki insanlar çok soğuk, sevgi denen birsey yok. Sevdiklerimizden ayrı kalınca, onların sevinçlerini, acılarını paylaşamıyoruz. Başka ülkede kendi dilimizi konuşamıyoruz ve adetlerimizden uzak kalıyoruz. Kendi ülkemizdeki serbestliği, rahatllığı burda yaşayamıyoruz. İster istemez ayrımcılık yapıyorlar. (Özlem)

Bence, sevdiklerimizden ve yaşadığımız yerden uzaklaşıp başka bir ülkeye gitmek bizde özlem, hasret, üzüntü, ayrılık gibi duygular uyandırır.(Kübra)

sevdiklerimizden ve yasadığımız yerden uzaklaşıp başka bir ülkeye gitmek bizde bence hasret duygusu, özlem duygusu, korku duygusu uyandırır.sonuçta insan yanlız bir yerde kalınca güçsüz kalio, kuvetsiz herkeze karşı korumasız kalıyor dünyadaki kötülüklere karsi güçsüz kliyor.Insan sevdiklerinin değerini yanında olmayınca anlıyor.(Rabia)

Bence doğup büyüdüğümüz yeri bırakıp başka bi ülkeye gitmek zor olsa gerek. Özlersin çok aileni, arkadaslarını, yıllarca soluduğun o havayı bile, memleketim dedigin yer sonuçta sonra yabancılık çekersin, illa ayak uydurabilirsin diyede birsey yok. Ama kişiliğe göre de değişebilir.(Sümeyya)

Sevdiklerimizden ve yaşadığımız yerden uzaklaşıp başka bir ülkeye gitmek bizde hasret ve özlem gibi duygular uyandırır..(Esra A.)

[Metinlerde düzeltme yapılmadı]